HAFIZ ŞÜKRÜ BAĞRIAÇIK HOCA’NIN ARDINDAN
Eski blog sayfamda 06.07.2013 tarihinde Başhafızlıkta 58.yıl adlı bir yazı yazmıştım , eski blog sayfası sonra teknik nedenlerle kapandığından eski yazıları bu yeni bloğa yüklemeyi düşünüyordum ama fırsat olmadı.Bugün Hafız Şükrü Bağrıaçık Hoca’nın vefatını öğrenince son derece üzüldüm zira kendisi ile tanışıklığımız vardı , hatıralarının bir miktar kaydını almıştım o yazıyı bugün artık yeniden paylaşmam gerekiyor.
Şükrü Bağrıaçık hocayla az sayıda karşılaşmamıza rağmen o berrak hafızası kendini gösteriyor “ Doğanbeyliydin sen değil mi “ falan diyerek karşılaştıklarımızda tanıyordu. Kendisi mütevazi , halim selim kişiliği tam bir beyefendiydi.Osmanlı –Konya ulemasının eğitim metotlarından süzülüp gelen ilmi vakuru taşıyordu .Maalesef son yıllarda din adamlarımızda görülen en büyük sorun hafifliktir.Nazarlarından insanların etkilenmemesidir.Ciddiliğin , vakarın kaybolmasıdır.Şükrü Hoca’nın aynı zamanda eski Konya ilim adamlarına dair bir çok hatırası da bulunmaktaydı.Allah gani gani rahmet eylesin , mekanı cennet olsun.17.02.2017
BAŞHAFIZLIK’TA 58.YIL
Kapu Camii Başhafızlığı’ndan bahsediyoruz Kapu Camii Başhafızı Hafız Şükrü Bağrıaçık hocamızla kendisi ,Kapu Camii ve Konyalı hocalar üzerine bir sohbet gerçekleştirdik,sağolsun anılarını bizimle paylaştı.Şükrü Bağrıaçık hoca gerçekten bir Konya değeri anıları ile tanıdıkları ile adeta geçmişten günümüze bir köprü ,il müftümüzün kayınpederi,kesinlikle istifade edilmesi gereken mütevazi bir Konya Beyefendisi.
Kendisi Kapu Camii’nde bu yılla beraber başhafızlıkta 58.yıl diyor dile kolay muazzam bir gönül işi ve hizmet artık yaşının ilerlemesi nedeniyle kendisi okumuyor fakat diğer hafızları takip ediyor.Hocanın keskin bir hafızası var yıllar önce bir karşılaşmamızı diyaloglarla bile çok iyi hatırladı.
Hocaefendi kendisi Konya’nın merkez köylerinden eski ismi Ağrıs olan Sağlık kasabasından 1933 yılında dünyaya gelmiş ve resmi olarak 1947 yılında imamlığa başlıyor.
Hocaefendi Konya’da çok sayıda Camii’de imamlık yapıyor. Beraber Hafızlık duası edilen 3 arkadaşından kendisi ve Hasan Hüseyin Varol bu gün hayatta.Hafızlık duasını ağlayarak müftü Hacı Ali Efendi yapıyor.
Türkiye’nin din eğitimin yasak olduğu yıllarında o da Elif cüzü’nün dahi taşınmasının yasak olduğu dönemleri görüyor hatta müdahalede görüyor.
Anılarından bizimle paylaştıkları ;
Şükrü Bağrıaçık Hocamız esas eğitimini Şükrü Özaydın Hocaefendi’den alıyor ,” Hocam çok iyi bir hafız aynı zamanda bir muvakkitti ,güneşin doğuşunu ,batışını aletlerle tespit ederdi,Şükrü Özaydın Hocam Soyadı Kanunu çıktığında büyük dedesi Aydın ‘lı ,Yatağanlı olduğu için Özaydın soyadını almıştır.”
“Konya’da o zamanlar Sultan Selim Camii yanında bulunan Yusuf Ağa kütüphanesi yanında muvakkithane (saathane) vardı.Bütün Konya saatini orada ayar ederdi.Biri Alfranga biri Alturka iki saat bulunmaktaydı.Bende muvakktihanede yatıp kalkardım.Şükrü Özaydın Hoca’da sabah namazı sonrası muvakkithaneye gelir ve talebe okuturdu.Öğleden sonra ise Konya’nın hocaları orada toplanırdı Kadıoğlu Beyşehirli Abdullah Efendi Hoca gibi , orada hocalara çayevinden çok çay çektim(getirip – götürdüm ) hepsi helali hoş olsun” diyor.
Hacı İsa Ruhi Bolay Hocaefendi’den kısa bir süre okumuş Bulgur Tekke Mescidinde “Konya’nın tek hafızlık yeri idi” diyor.
İlk imamlığa şimdilerde Kültürpark’ın olduğu yerde kalan ve bu gün olmayan Pinari Mahallesi’nin (Yıkık mahalle de deniyor ) kerpiç mescidinde 15 lira maaşla başlıyor.Hacıveyiszade Hocaefendi’nin evinin bitişiğinde bulunan camiide ve Tahtatepen Camii olmak üzere birçok camide imamlık yapıyor.
Sultan Selim ,Aziziye ve Alaaddin Camii’nde başhafızlık yapmasına rağmen “Kapu Camii’ne bir başladık bırakamadık , bu sene kısmetse başhafızlıkta 58.yıl “ diye ifade etti.
Şükrü Bağrıaçık Hoca Kapu camiinde kimleri görmemiş ki meşhur 54 yıl imamlığını yapan Hacı Haydar Efendi “ Çok otoriterdi ,kimse müsadesi olmadan besmele bile çekemezdi,hatta Kapu Camiine uzaktan gelirdim genelde öğle ikindi gelebiliyordum her seferinde bir daha gelmeyeceğim derdim zira Hacı haydar Efendi kıyamı çok uzatırdı ama heybetli muazzam bir hocaydı ,Hacı Haydar Efendi döneminde bir kişi mukabele okurdu o da Derbentli Mustafa Efendi “ diyor.
“Hacı Haydar Efendi’nin vefatı ile yerine oğlu Zühtü (Ulukapı) Efendi geçti ,Hatimle teravih kıldırmak için Zühtü Efendi’nin 20 saat kadar çalıştığını duydum .Hatta o dönemin hocaları Zühtü Efendi 4-5 yıl sonra vefat edince tahammül edemedi erken vefat etti dediklerini işittim.Sonra Kapu Camii’nde Cemil Efendi ,Hasan Altun çok sayıda hocalar geldi “ diyor.
Yakın zamanda vefat eden Kapu Camii imamlarından Abdülbaki Hoca’nın cenaze töreninde yaşadığı bir anıyı paylaştı ,biz cenazeden sonra birkaç eski arkadaşla,meslektaşla konuşurken emekli bir diyanet mensubu dostu “ ne konuşursunuz Kapu Camii durduğu yerde duruyor ,kimler gelip geçmedi ki “ diyor.
“En çok cemaat Bülbül Hoca’nın vaazında olurdu hem güldürür hem ağlatırdı.” ( Bülbül Hoca , hemşerimizdir , kapu camii kürsüsünde vaaz ederken vefat etmiştir )
“Tahir Büyükkörükçü Hoca’nın Konya Müftülüğü döneminde öğle mukabelesine 11’de namazdan önce başlardık Camii merdivenlere kadar dolardı,Tahir Hoca’nın 100 dakika vaaz ettiğini gördüm şimdiki vaazlar 20 dakika”
Hocaefendi ile sohbetimizde Kapu Camii’ne halkımızın burada peygamber metfun vb şeklinde rağbet gösterdiğini esasında bu camiinin eski Konya’nın merkezi olduğu bu nedenle çok sayıda kıymetli alim ve hocanın görev yaptığı bir camii olması hasebiyle önemli olduğunu belirtti ki bu hususa katılmamak mümkün değil.
Hocaefendi Yalvaçlı Hacı Ömer Efendi ile ilgili bir anısını da paylaştı “Hoca hastalanmış Safaköylü mederese arkadaşı bir hoca ziyaretine gidiyor ve hocayı ağlarken buluyor ,hocam niye ağlıyorsunuz İnşaAllah sağlık afiyet bulursunuz diyince hoca pencerenin kenarından bir kitap alıyor Merakıl Felah adlı fıkıh kitabı ,en basit kitap ,okuyorum okuyorum 2 kelime anlayamıyorum onun için ağlıyorum diyor”
Hocaefendi ile sohbetimizin sonuna gelirken Konyalılar yabancı Hocaları fazla büyütürler bir Hacıveyis Hoca’da okumuş Batmanzade Mustafa Efendi gibisi var mı Konya çok alim yetiştirmiştir diyor ve İnşaAllah bu geleneğin devam edeceğini ifade ediyor.Hocaefendi’nin bu tespitine kesinlikle katılıyoruz Konya yetiştirdiği hoca ve alim kalitesi ile her zaman sağlam temel atmış bir merkezdir ,memlekettir.
Hafız Şükrü Bağrıaçık Hoca ‘dan Allah razı olsun ,bu senede Kapu Camii başhafızlığı’na devam edecek olup Cenab-ı Allah hayırlı,bereketli,sıhhatli uzun ömürler versin.06.07.2013
Mehmet Emin Başalp