1 Ramazan 1439 ( Ramazan Yazıları -1 )

1 RAMAZAN 1439 ( Ramazan Yazıları – 1 )
Değerli okuyucularım bir ramazan ayına daha erişmenin , oruç tutmanın , ramazan ayında idrak edilen sünnetlerden olan teravih namazlarına , sahura , iftara , itikafa , mukabeleye erişmenin ,ve bu ayda bulunan Kadir gecesini idrak edebilme ümidinin mutluluğu içerisindeyiz.Esasında bu mutluluğun kaynağı Peygamber Efendimiz’in “ Ramazanın başı rahmet , ortası mağfiret sonu ise cehennemden kurtuluştur “ Hadis-i Şerif’in sırrı , bereketi , ihsanı ve ikramı olsa gerek diye düşünüyorum. İnşaallah tüm müminler bu ikramlara bu müjdelere nail olur , oluruz diyorum.Amin.
Değerli okuyucularım geçen yılki Ramazan yazılarımız uzun oluyordu bu yıl daha kısa tutmayı düşünüyorum daha mesaj içerikli olmasını arzu ediyorum.
Kayseri’nin Develi ilçesinden meşhur halk şairimiz Aşık Seyrani o ünlü şiirinin ilk kıtasında şöyle diyor.
Ne hikmettir şu dünyaya
Gelen ağlar , giden ağlar
Soralım yoksula , baya
Aslı nedir , neden ağlar.
İnsanoğlu yeri geliyor maddi ve manevi imkansızlıktan , yeri geliyor yakınlarını kaybetmekten , hastalıktan , savaştan , yeri geliyor yurdunu terketmek zorunda kalmaktan daha bir çok sebeplerle zenginiyle, fakiriyle , yaşlısıyla , genciyle , kadınıyla , erkeğiyle üzülüyor. Dünya böyle bir yer onun için darda kalana yardım etmek gerekiyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından fidye ve fitre miktarı 2018 yılı için 19 Türk Lirası olarak belirlenmiş illaki belli kriterler göz önüne alınmıştır diye düşünüyorum fakat ortalama bir iftar menüsünün 50 Türk Lirasından aşağı olmadığı günümüzde Müslümanların yardımlarında , fidye ve fitre miktarlarında cömert olmaları gerektiğini düşünüyorum.
İftar davetlerinin artık günümüzde ilişkilerin azaldığı aile , akraba , hemşeri , komşu ve arkadaşlar arasında bilhassa evlerde olmak üzere düzenlenmesinde fayda olduğunu düşünüyorum. Evlerimizde iftar etmenin , evlerimizde oturmanın da gerekli olduğunu düşünüyorum.Çeşitli kurum ve kuruluşların , dernek ve vakıfların , okulların , şirketlerin , şahısların vb artık otellerde , restoranlar da son derece masraflı iftar davetlerinde bulunmasını eleştirmenin bu masrafın ihtiyaç sahiplerine yönlendirilmesinin zamanı geldi diye düşünüyorum.İnsanlarında bireysel olarak bu tür iftar davetlerine de artık daha mesafeli yaklaşması gerekiyor.
Aşık Seyrani şiirinin son kıtasında
Seyrani’ye acep nolmuş
Derunu dert ile dolmuş
Kimi etmiş kimi bulmuş
Bulan ağlar , eden ağlar.
Etme bulma dünyası dediğimiz hadiseye dikkati çekiyor onun için dilimizden çıkan söze dikkat edelim , işlerimize , fiillerimize dikkat edelim , kararlarımıza dikkat edelim bir canı incitmeyelim , zulmetmeyelim .
Sözü uzatmayalım Necm Suresi 43.Ayet-i Kerimesinde “ Şüphesiz güldürende O’dur ,ağlatan da “ buyrulmaktadır.İşte şimdi şiirin başına dönersek ağlamanın da , gülmenin de hikmeti budur. Bir vesile olur ağlatır , ihsan eder güldürür , bir imtihan gelir ağlatır , bir kurtuluş gelir güldürür , tevbe eder ağlarsın , gaflete düşer gülersin. Onun için Allah’tan her daim bağışlanma isteyelim. Ramazan-ı şerifiniz hayrolsun. 1 Ramazan 1439

 

Mehmet Emin Başalpimages (14)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir