Mevsimlerden Kavun ve Üzüm

 

 

İSTANBUL

Kamyonlar kavun taşır ve ben

Boyuna onu düşünürdüm,

Kamyonlar kavun taşır ve ben

Boyuna onu düşünürdüm,

Niksar’da evimizdeyken

Küçük bir serçe kadar hürdüm.

 

Sonra âlem değişiverdi

Ayrı su, ayrı hava, ayrı toprak.

Sonra âlem değişiverdi

Ayrı su, ayrı hava, ayrı toprak.

Mevsimler ne çabuk geçiverdi

Unutmak, unutmak, unutmak.

 

Anladım bu şehir başkadır

Herkes beni aldattı gitti,

Anladım bu şehir başkadır

Herkes beni aldattı gitti,

Yine kamyonlar kavun taşır

Fakat içimde şarkı bitti.

 

Cahit KÜLEBİ

 

 

Eylül ayı geldi , bu bereketli ay üzümlerin , incirlerin , kavunların , elmaların , armutların , eriklerin vesair bir çok sebze ve meyvenin olgunlaştığı ve toplandığı ay.

 

Şehirde yaşamak , her gün belki takım elbiseni giyip işe gittiğin , çocukları parklarda oyaladığın , trafiğinde bunaldığın bu şehirde her şeyi pazardan ya da marketten tüketmek durumunda kalıyorsun , hissiz bir iş , zevksiz bir takım zamanlar.

 

Geçen gün bir marketteydim , yaşları ileri ama emekli olmamış iki çift , muhtemelen akademisyendiler , çünkü kıyafetleri özenli ama hoca tavırları var markette , sebze meyve reyonunda , poşetlere 3 tane 5 tane çeşitli şeyler dolduruyorlar , bir kısım donmuş gıda aldılar , paralarını ödeyip geçtiler. Bir ayna gibi baktım ne kadar soğuk bir fotoğraf.

 

Memleketimize dair şeyleri sevmemiz lazım , evde , etrafta , dost sohbetinde meyvedir , sebzedir gündem olmalıdır , iyi bir meyveden , cinsinden , yetiştirilmesinden , tadından konuşulmalıdır. Meyve sevilmelidir. Meyve cennet yiyeceğidir. Meyve , bu nimeti veren Allah’a şükürdür.

 

Kavun meyve midir ? Sebze kabul ediliyor ama yazımızın konusu “ Çumra Kavunu “ hakikaten bu mevsimde Çumra kavunu çok güzel bir yiyecektir. Çumra , Konya’nın yakın bir ilçesi , hepsi hakiki Çumra Kavunu olmuyor , gidip hakiki cinsinden şöyle bir çuval dolusu almak lazım , Çumra kavunu bol suludur , sulu olmayan patates kıvamında kavunlar neden tüketiliyor anlamıyorum ama sulu cinsler içinde de Çumra kavunun farkı sası bir tat yerine daha lezzetli olmasıdır. Tescil almış bir kavun.

 

Marketten gidip duygusuz hissiz kavun ve üzüm almak yerine , yerli ürünlerden tercih edelim , bu kavunları üzümleri sevelim , hatta sosyal medyada bu sene daha görmedim berdushbebe diye dilinen Mehmet Yıldız dostumuz bu dönemlerde yanında bir kavunu gezdirir ve ona isim vererek paylaşırdı , bence ince bir mesaj.

 

Hadim ilçesinin güzel üzümleri oluyor , oralardan irtibatlı güvenilir dostlardan üzüm getirtebilirsiniz.Biz eskiden bilmezdik ama bu gölge kurusu denilen yeşil üzüm kurusu da çok lezzetli ve hoş. Eskilerin bir özelliği vardı , hediye olarak genelde yiyecek götürmeyi tercih ederlerdi , benimde her zaman tercihim bu olacaktır ama bu modern zaman standartları ve kadınlar bu işleri bozuyor ? Bu adetleri biz iyi kötü devam ettiriyoruz 1 ev görme “ diye bir şey vardır , yeni ev alana birine giderken hediye götürülür , mesela kuru üzüm götürsen ne olacak ? ben alırım ama aa olur mu öyle şey ne olacak , git avm’den şurdan buradan battaniye , tabak çanak , bardak bilmem ne , bence en güzel hediye bu tarz yiyecekler olmalıdır.

 

Bu dönem bir denk gelip gidemedik ve yiyemedik ama Avukat Fatih Ruşen Bey’de buluşmalarında ikram meyve üzerinden izahat yapıp davet ediyor ben şahsen bu tavrı beğeniyorum.

 

Ben oturmalarda meyveyi yerim , bizim Konya’da neyse oturursun otursun kalkacaksındır ama meyve var nereye derler “” aaa neremize yiyeceğiz “ gibi klişe laflardan sonra meyve gelir ben genelde tabağımı da bitirmeye çalışırım fakat burada tabii ki geç saat bu standart ikram usulü yerine bence meyve bir eşlikçi olarak baştan gelmelidir , oturduğu dönem boyunca ne bileyim atıştırabilmeli.

 

Cahit Külebi şiiri ile başladık , şehir kaosu insanın içinde ki şarkı bitiriyor ,içimizde şarkı bitmesin ,  kendinizi iyi tutun , bizim medeniyetimiz diriltir , bizim şehrimiz diriltir ,  ruha şifa gelsin.Ruha şifa yediğinden içtiğinden de gelir.

 

Besmele çekin , Resulüne selam edin.

Çumra kavunu yiyin.

Hadimden üzüm yiyin.

Ermenek elması da güzel oluyor.

Mesnevi okuyun.Bulgur pilavı yiyin , hazır olmayan ayran için.

Dua edin.Şükredin.

 

Youtube’dan şovmen vaizleri dinleyerek değil böyle daha iyi Müslüman olursunuz.05.09.2024

 

Mehmet Emin Başalp